VÅR STORY

NOOH NOOH är ett varumärke från Stockholm som lanserades i februari, 2024.

Grundaren, Karin Bjärle, är en pionjär inom hästsportbranschen då hon, 2013, grundade PS of Sweden, ett av de mest kända varumärkena i branschen. Som ägare och produktutvecklare på PS skapade Karin flertalet innovativa produkter i världsklass som är älskade världen över. Karin sålde delar av bolaget 2022 för att helt fokusera på utvecklingen av ridstövlar.

Tillsammans med Pernilla Schönbäck, tidigare Head of Design på PS, tänker de skapa framtidens ridstövlar.

HUR TÄNKER EN INNOVATÖR?

Med ett av de mest kända ridsportmärket på sitt CV är NOOH NOOHs grundare, Karin Bjärle, känd för sin kreativitet, sitt sätt att utveckla produkter och för att nörda ner sig i detaljer.

VAD ÄR DET SOM DRIVER DIG?

Jag älskar att skapa och att bygga upp saker, oavsett om det är en produkt, en ny affärside eller ett varumärke.

HUR KOMMER DU PÅ NYA PRODUKTER?
Jag insåg rätt tidigt att jag tänker annorlunda mot vad många andra gör när det kommer till det kreativa.

Det var en kollega som beskrev det ganska bra tycker jag när hon sa "När vi läser texten på ett papper ser du allt som inte står där."

Jag ser allting väldigt tydligt inne i huvudet. Det är nästan som på tecknad film när saker flyger omkring och på något magiskt sätt landar på rätt plats, haha.

VARFÖR JUST RIDSTÖVLAR?
Det är något varje ryttare måste ha och en produktgrupp där det inte hade hänt något spännande så länge jag kunde minnas. Jag kände att det helt klart fanns förbättringspotential och sen tycker jag det är lite stenåldersvarning på att vi ska behöva pina oss själva med att gå in stövlar eller att köpa dyra stövlar som du sen inte kan gå i utan måste sätta på dig precis innan du hoppar upp på hästen.

GÅR I ARV

Karin använder sin farfars gamla linjaler, vissa är från när han gick i fjärde klass. Han gick bort 2023, 100 år gammal.

HUR SER DU PÅ FRAMTIDEN I RIDSPORTBRANSCHEN?
Jag tror att det blir viktigare och viktigare att skapa helt unika produkter som fyller ett syfte eller löser ett problem. Att sälja schabrak i olika färger kan vem som helst men att uppfinna något nytt är svårare. Innovationsfaktorn kommer bli avgörande för bolag framledes för kunderna kommer börja kräva mer och mer. Du ska komma med något nytt, inte med något alla andra redan gjort.

HUR GÅR DET TILL PRAKTISKT?
Jag bygger alltid, alltid prototyper. För mig är det superviktigt men de är aldrig speciellt fancy. Jag byggde mina träns på PS av elkablar och bilbälten och mer avancerat än så behöver det inte vara.

Jag tillbringar också mycket tid i min pappas och farbrors verkstad och har även en egen liten verkstad på kontoret.

HAR DU ALLTID JOBBAT SÅ HÄR?
Ja, jag växte upp i en familj av entreprenörer och i tidig ålder lärde jag mig snickra. Det började med att jag byggde mina egna hinder när jag var yngre och sedan fortsatte det bara.

Min farfar var extremt skicklig hobbysnickare och jag lärde mig mycket av honom. Han vägrade dock hjälpa mig om jag inte kunde ge honom en korrekt skiss över vad jag skulle bygga. Kanske var det då jag utvecklade mitt sätt att "tänka i 3D" för jag tyckte alltid att det tog för lång tid att göra skisser, så när jag senare gjorde mina egna saker gjorde jag skisserna i huvudet. Men farfar fick se skisser på papper, haha.

"Om 5 år gör ingen ridstövlar i läder längre. Kunderna kommer upptäcka alla fördelar med att byta ut lädret och börja kräva bättre produkter."

Karin Bjärle

VILL DU VETA MER OM SKAPANDET OCH TANKARNA BAKOM PRODUKTERNA?